Mörkön viralliset tulokset

Posted by testi on Elokuu 06, 2009
Syringomyelia, Mörkö sairastaa

Mörkön viralliset tulokset tulivat eilen. Diagnoosihan on ollut jo hyvän tovin tiedossa, mutta nyt se on ihan paperillakin. Tämä koonti menee siis rotujärjestöön, jossa sitä ei ilmeisesti kuitenkaan jostaan syystä oteta oireiden takia mukaan tilastoihin. Olen kovasti pohtinut, miksi oireilevat koirat jätetään tilastojen ulkopuolelle. Nehän juuri sitä tärkeintä tarinaa kertovat, kaikki oireettomat koirat kun ovat rotuväen keskuudessa terveitä. Itse en tätä mieltä ole – koira, jolla on ontelo selkäytimessä tai rakennevika kallossa, on mielestäni aina jollain tavalla sairas, oireili se tai ei. Muutenkin on todella vaikeaa mennä sanomaan, oireileeko koira vai ei. Jos karvakaverilla on pennusta asti ollut jatkuva jäytävä pääkipu päällä, ei se sitä välttämättä kovin näkyvästi oireilekaan. Varsinkaan, kun cavalier mitä lempeimpänä ja perusiloisena koirana harvoin purkaa kipua esimerkiksi aggressiolla. Onneksi Mörkö kertoo, kun sattuu.

Ennen kuin tulistunutta tilitystä tulee lisää, tässä Mörkön viralliset tulokset. Mukana siis magneettikuvaus (MRI), kuulotesti (BAER) ja otoskopia (korvatutkimus), jotka tehtiin Mörkölle 24.7.2009 Eläinsairaala Aistissa.

1. Chiarimainen epämuodostuma: kyllä
2. Syringomyelia: kyllä, C2-3 alueella 1,2 mm, myös rinta- ja lannerangassa selkäytimessä
3. Aivokammion laajentuma: ei
4. Erittävä keskikorvan tulehdus: ei
5. Kuulotestin tulos: alentunut kuulo molemmin puolin
6. Otoskopia: normaali

Lopullinen syringomyelialuokitus: F (koira oireilee)

Maallikoille aukeavalla kielellä Mörköllä on siis 1,2mm ontelo selkäytimessään koko selän alueella, sillä on kallon rakennevika ja kuulo on molemmissa korvissa alentunut. Korvat tuntuvat pelaavan kuitenkin mainiosti, varmasti alentumisesta huolimatta todella paljon paremmin kuin meillä ihmisillä.

Selkeälle kielelle käännettynä diagnoosi kuulostaa hurjalta. Sitä se onkin, vaikka yksittäisenä tapauksena se ei ole loppujen lopuksi välttämättä niin hirvittävän surullista. Oikealla lääkityksellä koira kun voi elää pitkän kivuttoman elämän, mikäli on hieman onnea matkassa. Enemmän pitäisin tätä hyvänä esimerkkinä herättämään ihmisiä rodun tilanteeseen. Mikäli Mörköllä ei olisi oireita, se olisi saanut luokituksen A, joka on paras mahdollinen. A-tuloksen saavat koirat, joiden syringomyelia on alle 2,5 mm tai sitä ei ole lainkaan. Muilla tutkimustuloksilla ei ole väliä, koiralla voi siis olla kallon rakennevika, aivokammion laajentuma, erittävä keskikorvan tulehdus ja alentunut kuulo molemmin puolin – ja se on terve, jalostukseen suositeltava yksilö. Tuloksen D saaneet koirat ovat oireettomia yksilöitä, joiden laajentuma on yli 2,5 mm. Niitäkin voi suositusten mukaan käyttää jalostukseen, jos toinen vanhemmista on kuvattu A-luokituksella.

Näistä linjauksista ei voi syyttää ketään tai mitään, koska joitain ohjenuoria kasvattajille on annettava. Pentuja kun teetetään joka tapauksessa, vaikka rotu on sairas. Täysin näistä kaikista ongelmista puhtaita yksilöitä käyttämällä saatettaisiin saada yllämainitut vitsaukset poistettua rodusta, mutta koska täysin normaaleja cavaliereja on maailmassa niin hurjan vähän, geenipooli kapenisi liikaa. Ilmaantuisi uusia ongelmia.

Itkettää ja kiukuttaa kaikkien ihaninen cavalierparkojen puolesta. Miksi ihminen pitää mielihaluistaan niin tiukasti kiinni? Minä näen tilanteen toivottomana – cavalier on liian sairas rotu, jotta se saataisiin pelastettua. En tiedä, onko tämä totuus, koska en edelleenkään ymmärrä paljoa tyhjää enempää jalostusasioista. Sen kuitenkin tiedän, että kenenkään hassun pienen pitkäkorvan ei pitäisi kantaa tuollaisia taakkoja painolastinaan. Koiran ei kuulu syntyä sairastamaan synnynnäisten epämuodostumiensa kanssa. Koiran pitää pystyä leikkimään, herkuttelemaan, juoksemaan, pelaamaan, uimaan, nuuskuttelemaan, loikoilemaan, pomppimaan ja mitä ilmeisimmin, olemaan ihmisen paras ystävä.

1 kommentti to Mörkön viralliset tulokset

Mia, Robi ja Kio
14.8.2009

Huoh tää nykypäivän rodun jalostus on kyllä aikamoista noiden sairauksien kanssa. Me toivetellaan teille jaksamista ja Mörkölle oikein vauhdikasta ja ihanaa pitkää elämää. Varmasti oikean annostuksen löytyessä pikkumusta ;) saa vielä monia iloisia vuosia.

Kommentoi

WP_Big_City