Seems like yesterday we used to rock the show

Posted by - on Elokuu 20, 2012
Mörkö sairastaa


iloinen Mörkö muutaman kesän takaa
Tänään ei ole hyvä päivä. Mörkö kävi eläinlääkärissä kontrollikäynnillä – tai sellainen sen piti olla. Mukava lyhyt käynti ja toteamus siitä, että valkosoluarvot ovat vihdoin lannistuneet normaalin rajoihin. Typerää optimistisuutta. Tästä eteenpäin lupaan olla ikuisesti vankkumaton pessimisti.

Hiljattain tuli kolme vuotta täyteen siitä, kun käärin ensimmäistä kertaa ohuen ohueen kalkkunaleikkeeseen puolikkaan kapselin Gabapentiini-jauhetta ja pyöreän valkoisen kortisonipillerin. Tänään ensimmäistä kertaa tuli merkki siitä, että koiran krooninen lääkitseminen ei koskaan ole täysin harmitonta ja siitä, kuinka kyse on lopulta vain kahden pahan välillä taiteilusta. Kivut tai pitkäaikaissivuvaikutukset. Mörkön maksa-arvoissa ALAT oli kohonnut liki kolminkertaiseksi sitten kesäkuun eli selkeä muutos lyhyessä ajassa. Maksa voi huonosti. Lisäksi leukosyytit eivät vieläkään ole täysin normaalit. Nyt Mörkö sai jälleen yhden antibioottikuurin, tällä kertaa erityisesti maksaan vaikuttavan, sekä määräyksen siirtyä erikoisruokavalioon.

Ei enää aamujuustoa, ei porkkanoiden natustamista. Ei liha-aterioita, ei kissanruokayllätyksiä hakumetsässä. Mörkön oman amppelitomaatin sadon korjaaminen jää nyt jonkun muun tehtäväksi – niin suurella intohimolla ja tarkkuudella pieni puutarhuri kuin onkin sadon kypsymistä tarkkaillut ja tehnyt analyysejä tomaattien mausta. Se ihan oikeasti tietää, milloin herkut ovat riittävän punakoita syötäviksi ja myös ilmoittaa sen. Pikkukoiralle ruoka on enemmän kuin ruokaa, possunkorva päivän kruunaaja ja murkinahetki bileiden aihe. Lääkekalkkunansa se sentään saa pitää, onneksi.

Minua vähän itkettää, vaikka tiedän, ettei tavallaan ole syytä. Mörkö on elänyt pitkään, tosi pitkään. Nämä muutokset olisivat ihan hyvin voineet näkyä jo puolitoista vuotta sitten. Mutta silti. Silti se on minun Mörköni, eka oma, ihan ikioma. Jättitassu, hampurilaisnassu. Tämä ei ole tappotuomio, mutta ehkä lopun alku. Tuntuu kamalalta muuttaa viikon päästä toiselle puolelle Suomea.

6 kommenttia to Seems like yesterday we used to rock the show

Satu
21.8.2012

Olen todella, todella pahoillani. En oikein tiedä, mitä muuta sanoa.

Itse asiassa olin vihdoin aikeissa kysyä (se on ollut tarkoitus tehdä jo pitkään) sinulta, voinko laittaa tämän blogin oman blogini linkkilistalle, mutta tulin sitten katsomaan, onko Mörköstä uusia päivityksiä, ja aika surullisia uutisia olikin. :(

Toivon voimia sinulle ja Mörkölle ihmettä.

Eeva
22.8.2012

No voi harmi. Tuntuu jotenkin kornilta toivottaa tsemppiä koko perheelle, mutta silti teen niin.

Maksa-arvojen nousun taustalle uhraan pari ajatusta. Gabapentiini voi sitä tehdä, mutta niin myös sydämen vajaatoiminta - mikä näkyisi mm. väsymisenä, turvotuksena, keuhkokuvissa (ainakin ihmisillä). Eli onko nyt sydämen tilanne ok? Jos ei, sen hoito (jos katsotaan järkeväksi) voisi tiputtaa maksa-arvot normaaliksi.

Sirkku
22.8.2012

Kiitos, Satu. Pitää elää nyt vain päivä kerrallaan ja myös miettiä, mitkä ovat ne oikeat ratkaisut. Jos sellaisia edes on.

Blogin saa toki linkittää!

Eeva, sydämen tilanne oli eilen kuunnellessa sama kuin aiemmin. Ultrasta on nyt reilu kuukausi ja siellä siis löydettiin ne falskaavat mitraaliläpät. Väsynyt Mörkö on ainakin siinä mielessä, että se nukkuu paljon syvää unta – mutta en tiedä, miksi (gabapentin, syringo, sydän vai maksa on syynä). Turvonnut – kyllä kai. Mutta ehkä kortisonin takia. Eilen hoksasimme, että Mörköhän kyllä yskii etenkin aamulla herätessään, jos Viiru tulee häiritsemään sitä ja se yrittää murista, silloin usein menee yskähtelyksi. Käsittämätöntä, miten tuollaiseenkaan ei kiinnitä huomiota, ellei oikein erikseen tarkkaile… Mutta se voisi olla siis oire sydämestä. Äh. En jotenkin eilen yhtään tajunnut kysellä lääkäriltä tarkemmin, ajatustoiminta varmaan lakkaa siinä vaiheessa kun ikäviä uutisia tulee ja sitten vain kävelee klinikalta lasku ja erikoissapuskat kainalossa autolle. Kiitos taas ajatuksista! Ehkä kirjoitan kaikki kysymykset ylös ja kysyn puhelinaikaa lääkärille. Kontrollikäyntiin on kuitenkin vielä kuusi viikkoa aikaa.

Eeva
24.8.2012

Puhelinaika kuulostaa hyvältä! P.S. Laitoin s-postia.

Jenna
6.9.2012

Miten Mörkö on nyt voinut?

Minulla on teille blogihaaste, mutta älä ota siitä stressiä. Teidän blogin päivitystahti on vaan niin hidastunut entisestä, että fani- ja tukijoukot alkavat olla levottomia. Vaikkakin syyt ovat ymmärrettäviä.

http://nikirox.wordpress.com/2012/09/06/oliko-se-haaste/

Sirkku
11.9.2012

Kiitos haasteherätyksestä! Nyt pitää kyllä petrata päivittelyn suhteen, pahoittelen tätä epämääräisyyttä.

Mörkö on voinut ihan hyvin väsymystä lukuun ottamatta, ei siis hätää :) Ei tässä enää kovin pitkä aika ole kontrolliin. Toivotaan, että sieltä saadaan sitten jotakin selvyyttä johonkin suuntaan.

Kommentoi

WP_Big_City