Tum-tu-tum

Posted by - on Heinäkuu 03, 2012
Mörkö sairastaa

Sanoi Mörkön pumppu eilisessä sydänultrassa. Pari viikko sitten kuuntelussa löydetty sivuääni herätti sen verran paljon huolta, että varasin verikoekontrollin yhteyteen ultrauksen, jossa sydäntä siis tutkitaan ihan samaan tapaan kuin pentuja massusta. Kirsi-lääkäri näytti aina näytöltä, mikä sydämen osa on mikäkin ja olipas se mielenkiintoista! Ihan selkeästi näkyivät kammiot, eteiset, läpät ja suuret verisuonet. Hämmästyttävää, että ne tosiaan ovat siellä ihan samalla tavalla kuin bilsan kirjassakin.

Tällaista sydämestä sitten sanottiin: “Yleiskuva normaali, kammioiden ja eteisten seinät normaalit, sydänpussissa ei ole nestettä, long axis -väridopplerilla näkyy vuoto mitraaliläpissä, aortta normaali. Short axis -supistuvuus laiskaa.” Mitraaliläpät siis falskaavat eli osa verestä, jonka vasemman kammion pitäisi pumpata aorttaan, virtaakin takaisin vasempaan eteiseen. Tämä ei sinänsä ole mikään mukava löydös, mutta kuuntelutuloksen pohjalta kelvollinen tulos. Käsittääkseni tämä oli yksi parhaista vaihtoehdoista tai siis mitään kalkkeutumia tai muuta ei löytynyt. Jokin oleellinen arvo oli 1,3 ja jos se nousee yli 1,6, tarvitaan lääkitys eli hyvällä mallilla on asiat vielä. Läppävuodon lisäksi toinen poikkevuus oli alhainen supistuvuus, mikä todennäköisesti johtuu Gabapentiinista. Se kun ilmeisesti vähän hidastaa ja lamauttaa. Kirsi sanoi kuitenkin, että supistuvuus ei missään ole niin rauhallista kuin esimerkiksi rauhoitetulla koiralla. Kuitenkin siis alle normaalin.

Veren leukosyytit olivat laskeneet hyvin mutta eivät vielä täysin viiterajoissa. Niinpä Mörkö saa jatkaa antibioottien popsimista vielä toiset kaksi viikkoa ja sitten taas käydään vuodattamassa verta putkiloon.

Yksi kumma juttu oli se, että Mörkö oli laihtunut 300 grammaa. Olin viime viikon Susun kanssa Patchcoat-leirillä (josta juttua ja kuvia tulossa) ja isä oli kuulemma ruokkinut pikkukoiraa oikein reilusti, minkä takia punnitus oli yllätys. Minäkin olen antanut sille nyt parin viikon aikana enemmän ruokaa, että saisi paljon protskua krea-arvon nostamiseksi. Outoa on myös se, että Mörkö näyttää ja tuntuu vähän pulleammalta ja Kirsikin kysyi, että onko se päässyt taas vähän pulskistumaan. Ei mitään logiikkaa. Nyt Mörkö saa hoito-ohjeena ruokansa kolmena annoksena (jihuu! t. Mörkö), jotta se imeytyisi paremmin. Katsellaan tätä mysteeriä kontrollikäyntiin saakka ilman mistään imeytymishäiriöistä tai muista hermoilemisia. Nyt vain nautitaan kauniista kesäpäivistä ja otetaan vastaan kaikki aika mikä saadaan – johan pikkusissi on porskuttanut jatkoajalla jo useamman vuoden. Ihme otus! Vaan kun häntä heiluu niin hurjasti, ruoka maistuu ja leikkiminen on hupia, niin antaa porskuttaa.

2 kommenttia to Tum-tu-tum

Sabina
7.7.2012

Tää nyt vaan on tällänen heitto ilman kunnon tietoa, mutta jos Mörön sydämen supistuvuus on vaisua ja mitraaliläppä vuotaa eli osa verestä pääsee takaisin vasempaan eteisiin verenkierron sijaan, niin voisi kai puhua sydämen vajaatoiminnasta..? Ja vajaatoiminta usein aiheuttaa nesteen kertymistä kudoksiin ja turvotuksia.. Voisi selittää pyöristyneen ulkonäön laihtumisesta huolimatta?

Toivottavasti veriarvot normaalistuvat ja Mörön vointi pysyy ennallaan, tsemppiä teille!

Sirkku
7.7.2012

Tuossa on varmasti ideaa. Lisäksi Mörköllä on se kortisonilääkitys, joka myös voi kerryttää nestettä elimistöön. Mietityttää vain, että miksi se nyt yhtäkkiä olisi alkanut pöhöttyä… Hmm. Tietenkin tuo sydänjuttu on voinut kehittyä nyt ihan viime aikoina, vuosi sitten siitä ei ollut tietoakaan. Nyt pikkukoira saa liikkua ja syödä paljon, toivotaan että yleiskunto kohenee eivätkä lihakset hupene :) Pitää joka tapauksessa kysyä seuraavalla kerralla lääkäriltä, että voivatko nuo sydänongelmat kerryttää nestettä. Ne kai pahentuessaan voivat kerryttää nestettä keuhkoihin mutta siitä oli puhetta ettei ole vielä ajankohtainen vaara. Onneksi!

Kommentoi

WP_Big_City