Itku

Posted by SirkkuKou on Kesäkuu 18, 2012
Syringomyelia, Mörkö sairastaa

Kävin Mörkön kanssa tänään lääkärissä. Sen sydämessä kuului kolmannen asteen sivuääni. Pienessä verenkuvassa leukosyytit olivat koholla ja seeruminäytteessä kreatiniiniarvo oli alhainen.

Olen aika lamaantunut. En jaksa analysoida ja pohtia, en edes ajatella asiaa. Äsken Mörkö kiipesi kirjoituspyödälleni ja tepasteli läppärin näppiksen päällä niin, että kone tilttasi ja ensimmäinen versio tästä kirjoituksesta hävisi. Olen ihan samaa mieltä asiasta. Voi pieni Mörkö, olen niin kamalan pahoillani. Kunpa sinulle olisi annettu vähän enemmän.


// Päivitystä ja laajempaa selontekoa:

Kirsi-lääkäri tutki pitkäkorvan kirsusta hännänpäähän. Mörkön vasemman etusen uloin kynsi on ollut jo jonkin aikaa kosketusarka ja lääkäri totesi saman mitä olimme jo aiemmin arvelleet: tyvessä on vähän häikkää eikä kynsi ole ollenkaan niin tukevasti kiinni kuin muut kaverinsa. Tilanne ei kuitenkaan ole niin paha, että kynttä olisi vielä viisasta lähteä poistamaan, ja niinpä jatkamme nyt sen päivittäistä desinfiointia. Lisäksi rokotukset päivitettiin seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Piru vie, kun oli vaikea olla ajattelematta, että tuskin näitä enää milloinkaan tarvitsee uusia…

Mörkön suu löyhkää kuin pahinkin likakaivo, joten se tsekattiin cavaliereille yleisten granuloomien varalta. Niitä ei onneksi kuitenkaan pikaisella tarkastelulla löytynyt, mutta hampaiden kunnossa sen sijaan oli parantamisen paikka. Pienistä etuhampaista muistaakseni kolme oli sellaisia, että niitä pitää seurailla, etteivät lähde vaivaamaan tuon enempää. Gabapentiinilla saattaa hyvinkin olla osansa suun kunnossa.

Muistan, kun minua joskus vuosia sitten jännitti aina, kun Mörköltä kuunneltiin sydän. Kunpa se olisi kunnossa! Tänään sen sijaan vain pitelin koiraa paikallaan ja otin vastaan tiedon ylimääräisistä suhinoista lähinnä alistuneesti. Epäuskoisesti. Karkkikaupan täti ei selvästikään halunnut jättää meille yhtään nallekarkkia, vaan minkäs tuolle voi. Kun kerran lyödään niin lyödään sitten kunnolla. Sydämen sivuääni sinänsä ei ole maailmanloppu, ei alkuunkaan. Se sen sijaan on, että pienellä koiralla on etenevä neurologinen sairaus, nivelrikkoa nuoresta iästä saakka sekä sydänvika. Se on asia, minkä ei pitäisi olla mahdollista. Asia, jonka takia on aiheellista pysähtyä miettimään muutakin kuin alkavia alennusmyyntejä tai mitä makua valkkaisi jätskikiskalla. En halua sanoa asiaa ääneen tai varsinkaan kirjoittaa sitä. Aiemmin se oli helppoa – olenhan blogiinkin kirjoittanut lukuisia kertoja lopettamisesta ja oikeasta hetkestä. Silloin vain pystyin aina lisäämään ajatusteni jatkoksi kaukaisen sitten joskus tulevaisuudessa.

Sivuäänen oireita ovat nopea uupuminen ja yskiminen etenkin levon jälkeen. Väsymys on tuttua, mutta yskimistä ei ole ainakaan siinä määrin, että olisin kiinnittänyt siihen huomiota. Pitää nyt tarkkailla tilannetta. Mörkön sivuääni on siis 1-6 asteikolla kolmonen eli ei mikään täysin harmiton mutta ei suora tuomio myöskään. Jos oireilee, olisi lääkityksen paikka.

Verikokeiden tulokset ehtivät tulla tutkimusten aikana. Olin jo aiempien vuosien perusteella ehtinyt hyväuskoisesti tottua siihen, että tuskin niissä mitään ihmeempiä näkyy. No – toivossa on tietenkin aina ihan optimistista elää. Pienessä verenkuvassa leukosyytit eli valkosoluarvo oli koholla eli toisin sanoen jossain on tulehdus. Arvoitukseksi jäi, missä. Vahvin veikkaus oli, että se on kenties jotakin suuperäistä. Nyt Mörkö saa popsia antibioottikuurin ja sitten mennään parin viikon päästä kontrollikäynnille. Seeruminäytteessä taas ainakin kreatiniiniarvo oli viiterajojen alapuolella, liittyy jotenkin munuaisiin ja lihaskatoon. Kirsi suositteli lisäämään ruokaan proteiinia eli vielä enemmän lihapainotteista sapuskaa, jotta kreatiniinit saataisiin nousemaan. Googlailin huvikseni alhaista krea-arvoa ja sen aiheuttajana siis tosiaankin usein on lihasatrofia, jonka taas voi aiheuttaa syringomyelia! Kirsi siis epäili, että Mörkön lihakset olisivat kadonneet, kun se on laihtunut pulleasta talvikunnosta ja saanut samalla liian vähän protskua, mutta ilmeisesti myös syringo voi olla syypää ainakin osittain. Eihän Mörköllä enää pitkään aikaan ole ollut kummoista lihaksistoa ja kun olen lukenut syringosairaiden ruumiinavausraportteja, on niissä mainittu juurikin lihassurkastumia etenkin niskan alueella. Tästä pitää muistaa kysyä kontrollikäynnillä. Melkein voisi yrittää saada puhelinajan neurologille Aistiin tai muualle.

Kysyin Kirsiltä, näyttääkö Mörkö hänen mielestään sairaalta. Vastaus oli jokseenkin odotettava: kyllä se ulkoisesti näyttää huonokuntoisemmalta kuin ennen. Mörkö täyttäisi loppukesästä seitsemän, mutta arvio sen iästä menisi heittämällä kymppiin. Vaivat kuluttavat turkin, kuihduttavat lihakset ja jäykentävät liikkeet. Haluaisin vain palata aikaan, jolloin kaikki oli hyvin. Vieläkin välillä mietin, että mitä jos meillekin olisi riittänyt niitä karkkeja… Ajatus vihlaisee julmasti, vaikka tiedän, että jossittelu on turhaa ja merkityksetöntä.

Tällä hetkellä minulla ei oikein ole vastauksia. Moni on kysynyt, että mitäs nyt – mitä tämänpäiväinen tarkoittaa? Rehellisesti sanottuna en tiedä. Pelkään, että en halua tietää.

18 kommenttia to Itku

Ida
18.6.2012

Voih, Mörkö parka. Jesselläkin on kuultu kolmannen asteen sivuääni sydämmestä, mutta sillä ei ole mitään lääkitystä eikä sitä ole tutkittu sen kummemmin. En ole koskaan kuullutkaan mistään verenkuvauksesta? Jaksamisia Mörkölle.

Taina
18.6.2012

Voi Mörköä. En tiedä mitä verenkuvan arvot tarkoittavat, mutta oletettavasti ei ainakaan hyviä uutisia tullut.

Voimia, sitä sairaan koiran kanssa eläminen vaatii enemmän kuin mitään.

Henni
18.6.2012

Voi ei, voi Mörkö ressukkaa. :( En ihan ymmärtänyt mitä kolmas lause tarkoittaa, mutta ei ainakaan mitään hyviä uutisia, joten tsemppiä ja jaksamista sinne!

Nova
18.6.2012

Ikäviä uutisia. :(
Lohdutuksena: Ramilla todettiin noin 6-vuotiaana sydämen sivuääniä. Sitä ei kuulemma olisi enää saanut pitää vapaana, hypyyttää tai muutenkaan riehuttaa. Kintaalla viittasin näille ohjeille. Rami eli vapaana kirmaten, temppuja tehden ja metsästäen 15,5-vuotiaaksi. Mitään lääkkeitä ei käytetty. Koiran ehdoilla tietysti.

Sirkku
18.6.2012

Kirjoittelin nyt vähän laajempia selvennyksiä.

Sivuäänikertomukset lohduttivat, Ida ja Nova. Ihanaa, että suhinat eivät ole hidastaneet elämää :)

Kiitos tsempeistä!

Kati & co.
19.6.2012

Voi, kuinka ikäviä uutisia!
Kovasti voimia & tsemppiä!

sarianne
19.6.2012

Elviksellä on todettu sivuääni joitakin vuosia sitten. Nyt ikää 9v ja ihan täysin normaalia elämää elää siltä osin, eikä ole tarvinnut lääkitystä :) tsemppiä!

Milena
19.6.2012

Voi harmi! Mörölle tuntuu kasaantuvan nyt kaikenmaailman ikävyydet. Iso taakka pienelle koiralle. :/ Toivottavasti kaikki kääntyy parhain päin!

Sirkku
19.6.2012

Sarianne, mahtavaa, ettei Elviksen sydän vaivaa sitä! Milena, Mörkö on kyllä saanut vaivoikseen melkoisen kokoelman… Onneksi granuloomia ei sentään löytynyt :)

Bea
19.6.2012

Voih, miten ikäviä uutisia! Yhdyn kuitenkin noihin sivuäänikertomuksiin, joita jo yllä esitettiin - Saralla on ollut sivuääni 5-vuotiaasta ja se tulee nyt kuitenkin loppuvuodesta 10v. :) Ultran jälkeen parisen vuotta sitten päätettiin aloittaa lääkitys, mutta oireita on voinut nähdä vasta ihan viime aikoina, eivätkä ne ole kovin vakavia. Mitä nyt juoksemisen jälkeen huohottaa, eikä kesäaikaan ole kovin innokas lähtemään lenkille. Vieläkin likka on kuitenkin virkeämpi kuin tyttärensä, ja Helsingin kaduilla ihmiset luulevat, että Sara on max. 4-vuotias.

Sivuääni ei siis sikäli ole este millekään, mikäli ei oireile - agiakin saatiin harrastaa pari vuotta tuomion jälkeenkin ja tehtiin parhaimmat tuloksemme sinä aikana. Toisaalta tietysti sivuäänikin lienee “raskaampi taakka kantaa” koiralle, joka on jo muutenkin sairas. :( Hirmuisesti voimahaleja!

Sirkku
20.6.2012

Kiitos Bea! Onpas ihanaa lukea oireettomista ja pitkäikäisistä sydänsairaista :) Olen ajatellut selvittää tuon ultraamisen mahdollisuutta, koska sitä on niin moni suositellut. Jos siitä vaikka selviäisi vähän enemmän. Sivuääni yksikseen ei siis tosiaankaan ole Mörkölle mikään tappotuomio, mutta onko sillä enää mikään paikka täysin kunnossa :( Vaikka selkeitä yksittäisiä oireita ei olisikaan, niin täytyyhän sen elimistön rasittua ihan eri tavalla kuin terveen. Eikä millään haluaisi päätyä siihen tilanteeseen, että koiralla on konkreettisesti jo osa jaloista haudassa ja ruumiinavauksessa löytyy ties mitä kauheuksia… Äh. Piinaavaa.

Rapsutukset sun ihanalle cavalierkaksikolle ja terkkuja! :)

Henna.
21.6.2012

En oikein tiedä mitä kirjoittaisin, ikäviä uutisia.. Jaksamisia teille, mitä tahansa päätätkin on päätös varmasti oikea.

Mari ja Lily
22.6.2012

Tosi ikävää että karvakorva sairastaa nyt huolella :( Dopperipiireissä olen oppinut jutun jos toisenkin noista sydänsairauksista, ja meillä on onneks Kirsi jolla noi ultralaitteet on. Oon kerran ollu mukana sydämen ultraamisessa ja kyllähän siinä kävi selväks se tilanne. Tässäkään tapauksessa ei siis sydän ollut ihan priimaa. Mutta jos haluat taas lisätietoja ni soittele :D

Riikka
24.6.2012

Voi kuinka huono fiilis tuli teidän puolesta kun luki näitä ikäviä uutisia. :( Mörkön kohdalla mikään muu elämässä ei ole tainnut mennä nappiin paitsi se, että se on päätynyt sun koiraksi. Harva koira saa omistajakseen yhtä paljon koiralleen omistautuneen omistajan, jolla järki kulkee päässä. Epäreilu tilanne kaikin puolin. :/

Noista sivuäänistä piti tulla sanomaan, Aatoksellahan todettiin sivuääni hieman alle kolme vuotiaana ja kun poju on ollut 3½ v on sivuääni arvioitu 2/6. Meillä kuitenkin sydänvika alkoi vaikuttamaan todella nopeaa Aatoksen yleiskuntoon ja jouduttiin lääkitys aloittamaan ennenkuin Aatos täytti 4v.

Aatos on nyt syönyt lääkkeitä pian kaksi vuotta ja lääkkeiden aloituksen jälkeen sivuääni ei ole enää pahentunut tai ainakaan korvakuulolla suhinoita ei ole tullut lisää. Pahimmat oireetkin ovat kadonneet kiitos lääkityksen ja voin sanoa, ettei tuo sydänvika Aatosta hautaan vie vaan äärimmäisen huonot lonkat ja niiden erittäin paha nivelrikko. Mitä olen cavalier-ihmisten kanssa jutellut sydänviasta ja varsinkin oireilevasta sydänviasta niin oikeastaan kaikki suosittelevat lääkitystä, sillä koirat vastaavat siihen niin hyvin.

Kaikin puolin tuo teidän tilanne on todella ikävä, joten kovasti tsemppiä asian läpikäymiseen!

Eeva
24.6.2012

Hei!

En olisi ihan noin huolissani, Mörkön sairauksia yhtään väheksymättä. JOS Mörkö olisi ihminen, ajattelisin että valkosolut ovat koholla joko kynnen infektion tai hampaiden takia. Tulehdukset hoitaisin mahdollisimman hyvin, jottei sydämen tilanne siksi huononisi. Olisin suorastaan tyytyväinen, että Krea on matala (mikä vain osoittaa todeksi lihasatrofian). Jos Krea olisi koholla, munuaiset olisivat huonona, mikä olisi huomattavasti pahempi vaihtoehto.

Jos sydäntä ei kerran ole ultrattu, sen varmaan teettäisin - ja tarpeen mukaan siihen herkästi lääkettä, jottei pikkukoiran tarvitse vajaatoiminnan oireista kärsiä. Siis antaisin sille mahdollisimman laadukasta elämää. Hyvää tietysti se, että se ei yski, mutta jos kerran väsyy, niin kait se lihasatrofiasta tai sydämestä kertoisi.

Hyvää mieltä ja voimia sinne joka tapauksessa!

Sirkku
25.6.2012

Mari, jep :D

Riikka, hitsi, kun Aatoksellakin on noita vaivoja :/ Minä en oikeastaan tiedä Mörkön nivelrikon laitaa tällä hetkellä, sillon kolme vuotta se Aistissa todettiin mutta sen jälkeen ei ole lonkkia kuvattu. Nyt ei enää pystykään sydämen takia tuosta vain nukuttamaan ja tutkimaan. Kysäisin lonkista viimeksi lääkäriltä ja hän sanoi, että gabapentin auttaa erinomaisesti myös nivelrikkokipuun joten siltä osilta ei tarvitse olla huolissaan. Sanoi, että lonkat kyllä vähän rutisevat väännellessä ja Aistissa silloin todettiin, että ovat painettaessa herkät subluksoitumaan. En ole kuitenkaan ikinä huomannut, että ne olisivat arjessa muljuneet osittain pois paikoiltaan.

Pyydän kontrollikäynnille sydämen ultrausta. Onko Aatoksen sydän ultrattu? Onko sen sivuääni pysynyt 2/6? On tavallaan lohduttavaa tietää, että sydämeen on tarjolla tehokas lääkitys, mutta en voi sille mitään, että minua karmaisee ajatus syöttää pienelle koiralle neljää tai jopa viittä eri lääkettä. Sydämeen kun lukemani perusteella määrätään yleensä vähintään kahta eri lääkettä (?), joskus jopa neljää.

Eeva, kiitos :) Noin minäkin asian iloisina hetkinä olen järkeillyt. Odotellaan rauhassa nyt kontrollikäyntiä, vaikka ei se sinänsä mitään muuta. Mutta sopii ajatella niin, että siellä selviäisi jotain suurempaa.

Kiitos kaikille tsempeistä! Ihan yksinään tätä olisi paljon vaikeampi miettiä ja vaikka se hullulta kuulostaakin, blogista ja etenkin kommenteista on suuresti apua.

Mörkö on viettänyt mökkijuhannusta ja käynyt hakutreeneissä etsimässä kissanruok… ukkoja siis ;)

Riikka
2.7.2012

No Mörön kannalta hyvä, että se gabapentin toimii loistavasti sitä nivelrikkoa vastaan niin ei tarvitse siihen erikseen mitään lääkkeitä.

Aatoksella on sydän ultrattu kertaalleen vuosi takaperin ja tulokseksi tuli 3/6. Kuitenkin oma eläinlääkäri on kuunnellut tuon ultrauksen jälkeen Aatoksen sydämen 2 vai 3 kertaa ja lisää ei suhinoita ole tullut. Hankitaan siis sydänlääkkeet meidän oman eläinlääkärin kautta ja aina samalla ollaan otettu sitten sydänkuuntelu kontrolli. Kun Aatoksella aloitettiin lääkitys niin se sai kahta lääkettä, erillinen nesteenpoistolääke ja sitten toinen sydämen vajaatoimintaan. Nesteenpoistolääke jätettiin kuitenkin pois jo muutaman viikon kuluttua kun Aatos rupesi sen kanssa juomaan todella paljon vaikka annostuksen pienensi minimiin. Eli melkein koko aika on menty pelkästään tuolla yhdellä lääkkeellä. Annostusta ei myöskään ole tarvinnut nostaa tässä parin vuoden aikana ollenkaan.

Yleensähän siis koirille määrätään tuo nesteenpoistolääke ja erillinen siihen sydämen vajaatoimintaan, riippuen vähän sivuäänen vakavuudesta. :/ Vaikka järkyttävän lääkemäärän syöttäminen varmasti mietityttää niin itse kyllä kovasti suosittelen miettimään ja juttelemaan eläinlääkärin kanssa mitä mieltä hän on lääkityksestä. Lääkityksen avulla sydän kuitenkin alkaa todella nopeaa vahvistumaan, mitäköhän meillä pahimmat oireet katosivat muutamassa kuukaudessa (?). Tsemppiä kuitenkin kovasti, ei varmasti ole helppo päätös!

Meillä Aatoksen kanssa keskiviikkona on lonkkakuvaus kontrolli. Pelottaa nähdä tuleeko sieltä huonoja uutisia vai todella huonoja uutisia. :/

surifoe
7.7.2016

Meillä asustaa 12-vuotias kääpiömäykky pappa ja 3/6 sivuäänien kanssa täälläkin eletään. Ei pappaa hidasta lainkaan, ja ilman lääkkeitä on menty :) Tsemppiä!

Kommentoi

WP_Big_City