Kilpailua maalla, vedessä ja ilmassa

Posted by SS on Elokuu 11, 2011
Haku, Vepe, Kisaraportit, Agility

Kulkuvälineet jaotellaan maalla, vedessä ja ilmassa kulkeviin laitteisiin. Vedessä kulkevat erotellaan edelleen veden pinnalla ja veden alla kulkeviin. Näin väittää Wikipedia, joka ei ilmeisesti ole kuullut aussiesta. Kulkee meinaan kaikessa kolmessa yhtä tehokkaalla moottorilla! Ja on niitä umpisukelluksiakin nähty…

Viikko sitten lauantaina kisasimme Susun kanssa kolmen radan verran agilityä kotiskaboissa. En oikein saanut missään vaiheessa viriteltyä itseäni kisatunnelmaan ja sen näköistä ohjauskin sitten tuppasi olemaan. Ensimmäisellä radalla Susu oli tosi iloinen ja rento. Minä valssasin tökerösti, mistä rima alas, ja lopulta Suppe vilahti jalkojeni takaa putken väärään päähän. Olisin voinut ohjata sen kohdan tarkemmin, mutta väitän, että tavallisesti koira kuin koira olisi mennyt oikeaan päähän, koska se oli ihan selkeästi se loogisempi koirallekin. Suppilolla on vain pienestä asti ollut höpsö tapa sinkoilla putkiin yhtään löperömmän ohjauksen läpi selkäni takaa. On tullut muutamia yhteentörmäyksiäkin, kun paimen on vain päättänyt hipattaa jalkojeni takaa. Todennäköisesti sen seurausta, että naksuttelin pentu-Susulle paljon putkia eikä se siksi oikein aina välittäisi ohjauksesta niillä. Tekee siis just niin kuin on opetettu. Pitää vain olla tarkkana niiden kanssa. Loppuradalla Susu kolisteli vielä yhtä rimaa ennen puomia, kun taisi tulla vähän turhan kiire minun perääni. Puomi oli tosi näpsä! Aallakin kontakti oli ihan ok.

Kakkosradan verkka meni jotenkin pieleen, koska Susu ei ollut ihan terässä. Lisäksi radan alussa oli heti kakkoshypyllä takaakierto ja meni hetken, että Suppe pääsi vauhtiin. Olisi varmaan pitänyt nostaa sitä vielä lähdössä, koska nyt se jäi sinne vähän surkeana nököttämään ja vilkuilemaan toimitsijatelttaa. Kepeille tultiin kovaa vauhtia avokulmaan mutta Susu otti kuitenkin hyvin ykkösvälin. Sitten sillä jotenkin askel sekosi, joten alusta uudestaan ja vitonen paperiin. A-esteellä seisotin sitten vähän pidempään, kun ei nollaa kuitenkaan tästä irronnut. Videolta laskin, että ilman keppisähläystä ja An odottelua olisi nopeus ollut jotakin 4,3 m/s luokkaa. Paranee, paranee.

Vika rata oli hypäri. Aivotoimintani huuhtoutui sateen mukana varmaan jonnekin syvälle maahan, koska suunnittelin radan alkuun ihan idioottiohjauksen… Ei mitään toivoa koiralla. Hylky siis tästä. Kepeillä leikkasin rajusti edessä kauas pujottelun sivuun ja Susu jätti viimeisen välin kiertämättä. En jäänyt korjaamaan, oma vika kun oli. Pujottelun alku sen sijaan oli aika vaikea mutta sylkkärillä aussie löysi oikeaan väliin.

Maanantaina hakuiltiin taas vieraiden maalimiesten kanssa. Susu teki tynkätyhjän (pistotreeniä lisää siis), haamun ja vielä pimeän piilon. Kolmosella Susu tuli rullan kanssa keskilinjaa pitkin ja näissä se vielä sylkee rullan vähän liian aikaisin. Nosti kuitenkin reippaasti uudestaan. Kakkosella ilmaisu hyvä. Pallopeli lopussa oli taas paimenesta huippua, tyhmää kun en ole aiemmin hoksannut ottaa loppupalkaksi lelua… Yksinään Susu tuskin ukolla leikkisi mutta kun olen lähellä tukena ja turvana niin pelaa tosi mieluusti kenen kanssa vain.

Tiistaina kävimme heittämässä parit agirallit rankkasateessa. Humputteluksi vähän meni, mutta ei Susua tuntunut putken ja parin hypyn epämääräinen kirmaaminen pahemmin haittaavan. Mörkökin vipelsi baanalla pikavauhtia karvatohveleillaan. Kovasti se ehdotteli vetoleikkipalkkaa, mutta palkkasin namilla, että ei mennyt liian raskaaksi. Muutaman esteenhän se muutenkin vain juoksi.

Keskiviikkona Susu osallistui ensimmäistä kertaa möllivepeen. Treenit ovat menneet viime viikkoina loistavasti ja moni on jo kysellyt, eikö se mene vielä soveltuvuuskokeeseen. Ensi kesänä sitten, ainakin eilisen perusteella. Veneestä hyppy sujui hyvin, samoin veneen haku. Hukkuvan pikku-Suppilo haki upean urheasti täysin maalitolppien väliin pidemmältä matkalta kuin koskaan harjoituksissa. Vienti menikin sitten vähän penkin alle. Olin ihan satavarma, että Susu lähtee viemään, vaan eipä lähtenytkään! Taisi liikaa pyöriä päässä yhtälö lelu autolla + Sirkku rannalla + käsky aavalle ulapalle = mitä teen? Niinpä aussie tyytyi piippaamaan rantavedessä ja lähtöaika ylittyi. Aluksi otti päähän järkyttävän paljon mutta pian ketutus laantui. Kohta jo harmitti, että piti mennä Susullekin näyttämään niin selkeästi, että nyt ei muuten mennyt ihan niin kuin piti. Epäilinkin, riittääkö Susulla virheen jälkeen enää itsevarmuutta veneen hakuun ja hukkuvaan. Onneksi epäilys oli turha. Kokeenomaista vientitreeniä vain! Muista liikkeistä olin tosi ylpeä, sillä koematkoilla emme ole tehneet milloinkaan aiemmin. Muutenkin hienosti Suppilo pärjäsi, vaikka tuollainen pikkukirppu onkin.

  1. Uinti eli veneestä hyppääminen 24 / 25 (maalilinjan ohitus 1 m), aika 0,58
  2. Esineen vienti 0 / 25 (lähtöajan 30 s ylitys)
  3. Veneen nouto 23 / 25 (maalilinjan ohitus 2 m), aika 1,44
  4. Hukkuvan pelastaminen 25 / 25, aika 2,12

Pisteet yhteensä 72, 3. palkinto ja sove olisi mennyt virallisessa kokeessa läpi

Nyt ei sitten muuta kuin jännittämään lauantain agilitykisoja ja sunnuntain luonnetestiä. Kyllä tuota jälkimmäistä on jo odotettukin. Todella mielenkiintoinen päivä varmasti luvassa! En ihmettele, vaikka saisin yllättyä useammassakin kohdassa. En vain yhtään osaa sanoa, mihin suuntaan ne yllätykset mahtavat tulla ;)

5 kommenttia to Kilpailua maalla, vedessä ja ilmassa

emma
11.8.2011

Onnittelut vepeilystiä. Ja tosi kiva, että Susu ei lopettanut työskentelyä mokan jälkeen :)
En edes muistanut, että Susun luonnetesti on jo ihan kohta! Olin ihan varma että siihen on vielä piitkä aika! Tosi mielenkiintosta! :)

Sirkku
11.8.2011

Vepessä on se erikoisuus, että kaikki tekevät aina yhden liikkeen ja sitten alkaa uusi kierros. Liikkeiden välissä koira ehtii siis hyvin nollautua autossa, jos tarve vaatii :) Nopeasti aika kuluu, äskenhän testiin oli vielä ikuisuus! Enää pari päivää.

Eeva
11.8.2011

Minä kun luulin, että te onnistutte aina agilityssa. Mutta ensi kerralla sitten. :)

Jännä viikonloppu tosiaan teille tulossa. Luonnetestiä itse mietin jälkikäteen vielä monta kertaa ja löysin siitä aina erilaisia ulottuvuuksia. Hyvää viikonloppua!

Kati & co.
12.8.2011

Onnittelut Vepe-tuloksesta!
Ja tsemppiä viikonlopun koitoksiin!

Sirkku
12.8.2011

Eeva, ehei, etenkin treeneissä onnistuminen on se harvinaisuus :D Luonnetestistä voi varmasti parhaimmillaan saada tosi paljon irti. Topin kanssa siitä oli hirmuisesti hyötyä.

Kati, kiitos! :)

Kommentoi

WP_Big_City