Loikkia, misseilyä ja kisatunnelmia

Posted by SS on Kesäkuu 09, 2011
Videot, Näyttelyt, Kisaraportit, Agility, Yleinen

Susu osallistui vajaat pari viikkoa sitten 28.-29.5. Ulla Kaukosen vetämän hyppyseminaarin jatkokurssille. Viikonloppu oli siis jatkoa elokuiselle (linkistä löytyvät myös nyt kertautuneet teoriaosuudet). Olemme talven ja kevään aikana treenanneet satunnaisesti perussarjaa sekä erittäin vaihtelevasti lyhyempää set pointia – välillä sen kolme kertaa viikossa ja välillä on ollut useamman viikon taukoja. Ihan liian vähän siihen nähden, miten onnettomaksi Susun hyppääminen silloin syksyllä arvioitiin. Jumppailtuakin on tullut vähän epäsäännöllisesti. Vähäisen harjoittelun takia ehdin jo katua ilmoittautumista. Pelkäsin, että meidät passitetaan suoraa päätä kotiin häpeämään ja jatkamaan vanhoja aloittelutreenejä. Sainkin yllättyä iloisesti!

Lauantaina teimme vuorotellen perussarjaa ja kasvavaa sarjaa ideana harjoitella kokoamista ja venyttämistä rinnakkain. Susulla on aiemmin ollut perussarjallakin suuria ongelmia: ei osaa koota, hyppää etupainoisesti, tulee tömisten alas, heittelee takajalkoja mihin sattuu, selän kaari ei pysy. No mutta! Nyt kaikki jutut olivat kunnossa ja lisäksi Susu osasi todella hyvin vaihtaa kokoamisesta venyttämiseen. Olin niin ihmeissäni ja tietenkin iloinen. Koska tämä sujui niin hyvin, lisättiin Susulle ohjaajan liikettä ja alkuvauhtia mukaan. Minun liikkeeseeni se ei reagoinut ollenkaan, mikä on hyvä juttu, ja alkuvauhti oli ok siihen asti kunnes sitä tuli jo ihan reilusti. Silloin Supen selkä alkoi taas retkottaa väärinpäin eli kaunis kaari hävisi. Viimeisellä toistolla palattiin vanhaan helppoon ja Susu ihan hyvin löysi taas entisen hyvän tyylin.

Lauantain toisena harkkana tehtiin set point, jossa oli sisääntulohyppy. Tässä ponnarin ja sisääntulohypyn väli muistaakseni neljä jalkaa, sisääntulohypyn ja tasaokserin väli viisi jalkaa. Palkka aika lähellä. Tässä harjoituksessa koiran pitäisi osata koota aika voimakkaastikin, vaikka alla on jo yksi hyppy, ja lisäksi korkeuden arviointa voi treenata. Vaatii jo melko hyvää syvätukea. Susulla lähdettiin 30 cm ja nostettiin 50 senttiin. Voi kun nyt muistasin paremmin, mitä Ulla tästä kommentoi… Tämä oli kuitenkin selvästi hankalampi Susulle heti, kun korkeutta tuli lisää. Selkä jäykistyi eli tuttu ilmiö. Nyt ei kuitenkaan viime syksyn tapaan lisännyt kauheasti kaareen korkeutta, mikä oli jo edistystä.

Sunnuntaina aloitimme taipumistreenillä eli hypyillä piti kääntyä. Susun oli vähän vaikea hoksata treenin jujua ja malttaa tuijottaa esteitä eikä minua tai palkkaa. Sille voisikin opettaa sitä, että katsoisi lähdöissäkin esteitä eikä niinkään tapittaisi minua. Taipumistreenistä ei oikein tullut mitään ihmeempää kommenttia paitsi että yhdellä toistolla Susu oli ehkä ristilaukassa. Lisäksi vasempaan taipuminen oli vähän vaikeampaa Susulle. Näitä kannattaa kuitenkin tehdä, vaikka ei oikein itse osaakaan yhtään analysoida välttämättä edes videolta.

Toisena treeninä etäisyyden ja korkeuden arviointia niin, että oli hyppypareja neljällä eri etäisyydellä. Toinen hyppy oli kaikissa 50 sentissä eli tarkoituksena oli tsekkailla Susun menoa maksihypyillä. Alastulot vähän tömähteli eikä tekeminen ollut kovin rentoa. Hyppyparit, joissa oli enemmän etäisyyttä niiden välissä, olivat Susulle helpompia.

Viikonlopun viimeinen harkka oli perussarja putken kautta ja putkeen. Hui! Ensin tehtiin niin, että putkensuu häämötti hyppyjen takana. Ensimmäinen toisto oli verrattain huono mutta toiselle Susu paransi. Toiseen suuntaan eli putkesta perussarjalle oli Susulle iisimpi ja se tehtiin vain kertaalleen.

Susu oli siis kehittynyt paljon viime elokuusta. Nyt se osasi tehdä painonsiirron ja hypätä oikeassa asennossa eivätkä alastulot tömisseet. Hienoa! Ulla kommentoi, että Susu vaikutti muutenkin rennommalta ja itsevarmemmalta, mikä sitten vaikutti positiivisesti hyppyihinkin. Haasteena Susulla on nyt korkeus, sillä viimeistään viidessäkympissä sen selkä jäykistyy, pää nousee ylös eikä se siirrä painoaan niin tehokkaasti taakse. Paimenta alkaa hirvittää. Meidän kannattaa nyt treenata vähän kaikkea eli yritän muistaa tehdä vähän sitä sun tätä, kuitenkin varmaan kisaamisen kannalta kannattaa pitää pääpaino korkeuden arvioinnin harjoittelussa. Onneksi noilla kotipihan kolmella hypyllä saa tehtyä ainakin erilaisia set pointeja ja taipumista. Viikkotreeneissä kun ei oikein ennätä hyppimistä tehotreenaamaan.

Helatorstaina tytöt pääsivät mätsäriin. Viipu sai ensimmäistä kertaa näyttelyhihnan kaulaansa, mutta koska se on aussie, niin kehäkäytös on paketissa kaupan päällä ilman harjoittelua Pentunen oli jo sopivasti väsynyt ja vain sievästi napotti tutkittavana. Lopullinen tulos oli punaisten pentujen toinen ja palkinnoksi namuja ja narulelu. Susu esiintyi tavalliseen tapaansa nätisti ja sai punaisen. Punaisten kehässä alkoi olla jo nii-in tylsää, että aussie alkoi jumppailla omatoimisesti kaukoja. Myönnetään – ei minuakaan ihan kauheasti enää patsastelu innostanut, joten pieni luovuus lähinnä jaksoi naurattaa. Kehän jälkeen Suppe pääsi uiskentelemaan ja treenaamaan vähän tokoa, joten ihan tyhjä reissu ei ollut. Viirullakin oli hauskaa, kun sai leikkiä Adya-koikkerin ja Koda-perron kanssa. Se on kyllä mahdottoman iloinen ja sosiaalinen pikkarainen. Niin kiltti ja mutkaton. Nyt vasta ymmärtää, että Susun (koira)sosiaalisuus ei ole ollut pennustakaan asti ihan normaalia. Jo nelikuisesta asti se inhosi uroksia ja jäykisteli aina uusien koiratuttavuuksien kanssa ainakin sen minuutin ennen pipon löysäämistä. Noin puolelle ihmisistä se päksähteli samanikäisestä asti. On sen kanssa kyllä saanut vääntää ja kääntää, ja saa toki edelleen. Koko ajan menee kuitenkin vähän paremmin, mikä on tärkeintä.

Viime sunnuntaina kävimme juoksemassa pari rataa agikisoissa. Ensimmäinen rata oli ihan järkyttävä: Suppiloa jännitti ja se liikkui tahmeasti enkä minä ohjannut ollenkaan. Ensimmäinen rima tippui ja hylkyjä tuli varmaan ainakin kolme radan varrella. En muista, olisiko Susu koskaan aiemmin kolistellut ekaa rimaa. Yritin videolta katsoa enkä keksinyt muuta syytä kuin sen, että paimenta vähän ahdisti nököttää yksin toimitsijateltan ja kuulutuspömpelien vieressä eikä siten pystynyt niin keskittymään hyppäämiseen. Toinen rata oli jo paljon parempi, siinä kuitenkin vitonen kepeiltä. Muuten ihan jees. Kuusikymppisten hyppääminen on Susulle aika kuluttavaa eikä se muutenkaan liiku niin hyvällä sykkeellä kuin on treeneissä nyt tehnyt. Luulen, että meidän pitää vain kisata paljon eri paikoissa ja erilaisilla esteillä ennen kuin Susu alkaa rentoutua riittävästi. Olin kuitenkin tosi tyytyväinen toiseen rataan, koska ensimmäinen oli kaikkiaan katastrofaalinen.

Huomenna menemme Mörkön kanssa lääkäriin. Aikeissa on katsoa miten maksa ja munuaiset voivat, tsekata kilppareiden toiminta ja kuvata ranteet. Mörkö jyrsii jalkojaan ihan mahdottomasti. Voi johtua syringosta tai sitten luusto alkaa pettää. Olen yllättynyt, kuinka paljon minua tällä hetkellä huolestuttaa ja, niin, pelottaa. Entä jos pienellä ystävälläni on maksavika ja nivelrikkoa kaiken muun lisäksi? Mitäs sitten? Minulla vain on sellainen tunne, että kaikki ei ole nyt ihan kunnossa. Toivottavasti huomenna pyyhitään pirut pois seiniltä.

6 kommenttia to Loikkia, misseilyä ja kisatunnelmia

Jaana&Iisa&Into
9.6.2011

Tsemppiä huomiseen. Toivotaan, että huolesi ei osoittaudu todeksi.
Oli kiva tavata kisoissa:-) Kiva kun tulit tervehtimään!
Toivottavasti nähdään useamminkin!

-Jaana&Iisa&Into-

Riitta
10.6.2011

Tsemppiä Mörkön lääkärikäyntiin! Toivottavasti ei mitään vakavia löydöksiä löytyisi. Käyttekö millä elukkalekurilla? Zllakin kuvaukset tänään…

Sirkku
10.6.2011

Jaana, toivotaan niin! Ja etenkin olisi kiva nähdä Iisa radalla, taas piti juuri ennen teidän starttia lähteä. Videoissa se on ainakin mahtava menijä :)

Riitta, me pompitaan lääkäriltä toiselle mutta tänään mennään Kivuttomalle. Ehkä nähdään? :) Tsemppiä myös Zorrolle!

Miimi
10.6.2011

“koska se on aussie, niin kehäkäytös on paketissa kaupan päällä ilman harjoittelua”
What?! Miksei meillä ole?

Tsemppiä Mörkön lääkärikäynnille!

Riitta
10.6.2011

Kivuttomalla mekin olimme, mutta taisimme olla eri aikaan. Zorro kiittää tsempityksistä!

Sirkku
11.6.2011

Miimi, ehkä näissä on sitten jokin lisäosa :D

Kommentoi

WP_Big_City