Syntynyt sairastamaan

Posted by SS on Kesäkuu 02, 2011
Syringomyelia, Mörkö sairastaa

Toveri Mauri & toveri Topelius mietteliäinä

Olen tässä muutaman päivän vältellyt tästä kohuspanieli-asiasta kirjoittamista. Täällä suunnalla asia ei ole ollut mitenkään pinnalla, mutta ilmeisen enemmän etelämmässä. Kyse on siis Turun Sanomissa ilmestyneestä “Syntynyt sairastamaan”-jutusta, jonka pääteesi oli, että jalostus ajaa rotuja umpikujaan ja esimerkiksi tästä oli nostettu mikäs muukaan kuin cavalier. Jutun mukaan kansainvälinen tutkijaryhmä on tullut tulokseen, että rotu on tuhoon tuomittu ja sen jalostus tulisi lopettaa eläinsuojelulakiin vedoten. Artikkelin nettiversio ei ollut hääppöinen, vaan ympäripyöreä ja epämääräinen, mutta itse lehtiversiossa oli jo enemmän itua.

Kuten arvata saattaa, ei juttua ole rotuväen piirissa ohitettu pelkällä olankohautuksella. En väitä, etteikö juttu olisi ollut räikeä, alleviivaava ja napakka, mutta eikö hyvä journalismi juuri sitä ole? Jokainen mediamyllyn läpi kulkenut juttu on aina koottu jonkin tietyn subjektiivisen näkökannan läpi – objektiivinen uutisointi jää loppujen lopuksi vain haaveeksi. Siksi juttua on mielestäni perusteetonta leimata ohjailevaksi, sillä samalla vaivalla kritisoitaisiin kaikkea muutakin meille tarjoiltavaa media-asiaa.

Otetaan esimerkiksi jutun toteamus “syringoa sairastaa joka toinen cavalier.” Tätä on väitetty törkeäksi asiavirheeksi ja jopa valheeksi. Tosiasiassa väitteelle on faktapohjaiset todisteet, jotka pohjautuvat rodun parissa tehtyihin magneettikuvauksiin. Tulosten mukaan 50%:lla cavaliereista on selkäytimessään nesterakkula eli syrinx. Tämän jälkeen on vain kyse siitä, kuka laskee minkäkin sairastamiseksi. Toisen mielestä koira on syringoterve, toisen mielestä ei. Minusta ei. Olisi hieman sama väittää, että koirani ei sairasta nivelrikkoa, koska se ei onnu, vaikka röntgenkuvassa näkyisivät selvät muutokset. Summa summarun: kaikki on tulkinnanvaraista. Toimittaja, joka tahtoo herättää keskustelua luonnollisesti valitsee asiaa totuuden rajoissa kaikkein rajuimmin kärjistävän termin.

Jutun lieveilmiöistä kuten cavalierin ulkoiluttajille huudelluista tappouhkauksista puhuttaessa tulisi peräänkuuluttaa taitavaa medianlukutaitoa ja ihan niitä kultaisia käytöstapoja. Lehteä tuskin voidaan laittaa edesvastuuseen siitä, että osa ihmisistä ei tunne sanaa mediakritiikki. Saatika siitä, että ei osata olla menemättä asiattomuuksiin. Taas vertaus: nuori katsoo HS.fi-verkkosivuilta videon, jossa kansanedustaja Hakkarainen höröttää neekeriukoille, minkä jälkeen nuori lähtee kaduille huutelemaan halventavia kommentteja. Syy tähän rasisimiin on siis Hesarin? Niinpä.

Olen pahoillani, mutta en osaa eläytyä pahaan oloon, jonka syynä on “epäasiallinen uutisointi” ja “mustamaalatuksi joutuminen.” Enemmän mieltäni kalvaa jutun sisältö – asiat, jotka ensi kertaa esitettiin tarpeeksi selväsanaisesti ja kaunistelematta laajalle yleisölle. Miten menikään se vanha sanonta viestintuojasta ja ampumisesta? Ihan oikeasti – miettikää jo näitäkin faktoja: Diagnosoitu Chiarin epämuodostuma aiheuttaa ihmisille räjähdysmäiseksi kuvattua takaraivopäänsärkyä. 90 prosentilla cavaliereista on kuvausten mukaan Chiari mutta suurin osa näistä luokiteltu oireettomiksi. Kuitenkin kun asiantuntijat ovat tarkkailleet näitä koiria, jopa 90 prosentilla havaitiin oireita, joita omistajat eivät olleet osanneet huomata. Ainoa asia, minkä nyt osaan sanoa, on:

20 kommenttia to Syntynyt sairastamaan

Noora Häkkinen
2.6.2011

Täällä ollaan täysin samoilla linjoilla !

Miimi
2.6.2011

Hyvä Sirkku! Täysi kymppi kirjoituksesta ja aplodit! Ja Mörkölle tsempitykset!

Jenni
2.6.2011

Sun äikkä on varmaan 10? ;) Huippu kirjoitus, ja täysin totta! Hyvä Sirkku!

Katja
3.6.2011

Komppaan kympillä!

Marja
3.6.2011

Aamen ja aplodeja! Osaat aina pukea mun ajatukset paremmin sanoiksi kuin minä :D

Janni
3.6.2011

Mä jo odottelinkin että milloin kommentoit asiaa! Lukaisin sen nettiversion, joka oli aika lyhyt ja suurpiirteinen. Mun mielestä hienoin lause koko jutussa oli se toteamus, että syringoa sairastaa joka toinen cava. Sopivan pysäyttävää ja valitettavasti mitä ilmeisimmin täysin totta…

Totuuden kertominen ei ole mustamaalaamista, mutta jos sen sellaisena ottaa niin lähimmän peilin etsiminen voisi olla paikallaan. Samalla kasvattajat voisivat ehkä miettiä sitä kasvattamisensa rationaalisuutta kun rodun ongelmat pääsevät ihan lehteen asti.

Kirjoitit aiheesta taas kerran hyvin!

Sanni
3.6.2011

Mulla tuli kans mieleen että tämän on joku asiantuntija/toimittaja kirjoittanut. Ja jos nuo kirjoitetut prosentit on totta niin todella karulta tuo kuullostaa :(

Sirkku
3.6.2011

Kiitos kaikille tuesta ja kommenteista!

Jenni, heh, joo :D

Janni, tätä ei voinut ihan helposti ohittaa ;)

Jenna
3.6.2011

Hienoa tekstiä! Juuri näin! :)

Marju
4.6.2011

Minähän se olin, joka cavapalstalla sanoin asiavirheen tekstissä olleen.
Ja olen edelleen samaa mieltä.
Lehtijutussahan tosiaan luki, että “syringomyeliaa sairastaa joka toinen cavalier”, ja näinhän ei todellisuudessa ole.
Syringo (käytän tätä “lempinimeä”) voi olla joka toisella, ehkä useammallakin cavalierilla, mutta kaikilla se ei oireile, eli kaikki eivät siihen sairastu.
Sairastaminenhan on sitä, että taudin oireita ilmenee.
Uskon myös siihen, että cavalierienkin omistajat ja kasvattajat osaavat huomata koiriensa oireilun.
Hyvää kesää Mörkölle!

Satu K
4.6.2011

Marju, tämä menee hiusten halkomiseksi mutta: “Syringomyelia on sairaus, jossa selkäytimeen kehittyy onteloita, jotka voivat aiheuttaa erilaisia neurologisia oireita.” Lainaus on cavalieryhdistyksen sivuilta. Eli ne ontelot ovat se sairaus. Tämän LISÄKSI ontelot voivat aiheuttaa erilaisia neurologisia oireita. Siis jos joka toisella cavalierilla on onteloita, joka toinen cavalier sairastaa syringomyeliaa.

En tiedä, kumpi on pahempi - se, että joka toisella on sairaus selkäytimessä vai se, että lähes jokaisella on epämuodostunut kallo. Jälkimmäinen ainakin tekee “jalostuksen” mahdottomaksi.

Koirien käyttäytymiseen saa ihan erilaista perspektiiviä, kun omistaa ja tarkkailee erirotuisia koiria ja niiden käyttäytymistä eri tilanteissa.

Sirkku
4.6.2011

Tuota on syytetty asiavirheeksi useammassakin yhteydessä ja monen ihmisen toimesta eli kenellekään yksityiselle henkilölle tämä ei ollut erityisesti kohdennettu. Ylläoleva^ selvensikin asiaa vielä enemmän.

No – tulkittiin tämä miten päin vain, niin ei se yhtään tilannetta helpota.

Tuuli
4.6.2011

Musta kaikkein koomisinta / järkyttävintä tässä jutussa on se että nyt kasvattajat ovat suureen ääneen julkisesti kuuluttaneet että nyt jää kyllä pennut käsiin, kaikki tämä kohu on meidän sairaiden koirien omistajien vikaa kun on niin julkisesti pitänyt puhua joka palstalla ääneen niistä oman tessun oireista sekä että ollaan oltu avoimia koko sairaudesta (magneettikuvaukset, julkiset tulosten listauksen ym) Juttujen kirjoittajat ovat saaneet suurinpiirtein julkisia tappouhkauksia :O
Sairaiden koirien omistajia on syytetty kunnianloukkauksesta kun on puhuttu julkisesti vaikka sairaan koiran kasvattajasta. Nii mitä tekevät nyt itse kasvattajat… en tiedä itkiskö vaiko naurais…

Hyvä teksti Sirkku!!

emma
4.6.2011

Cavaliereiden tilanne on todella surullinen.. :/ Eipä tosta ole montaa askelta alaspäin, mutta toivotaan suunnan kuitenkin muuttuvan.
Ja tosta syringosta (voidaan verrat toki muihinkin sairauksiin), jos asenne sairautta kohtaan on tollanen; “niin kauan kun koira ei oireile se ei sairasta” ollaan tosi pahassa kusessa! Monessa muussakin rodussa asenne on samanlainen.
Aivan mahtava teksti! :)

Sirkku
5.6.2011

Tuuli, niinpä, niinpä. Nauraisin varmaan, jos tämän sopan uhrina eivät olisi koirat. Älytöntä.

Emma, suunnanmuutos olisi tosiaan paikallaan mutta pelkään, että se alkaa olla jo miltei mahdotonta. Millä jalostaa rotua paremmaksi, kun tervettä materiaalia ei yksinkertaisesti ole riittävästi? Geenipoolin kapeneminen veisi todennäköisesti vain ojasta allikkoon. Roturisteytyksissä voisi olla itua, mutta eihän sitäkään kautta sormia napsauttamalla rotua paranneta. Phuuh.

sarianne
5.6.2011

Surullista. Muuta en osaa sanoa :/

emma
5.6.2011

Toi on totta, ja se on tosi ikävä asia. Se kun ei ole kivaa katsottavaa, kun koira kärsii (been there done that)
Toivotaan, että joku jossain keksisi jonkun tosi hyvän keinon. Ja toivotaan vielä, ettei enää mikään rotu joudu samaan jamaan.

Sirkku
9.6.2011

Emma, totta! Ilmeisesti syringoa/Chiaria esiintyy joillain muillakin kääpiökoiraroduilla jo hälyttävänä paljon.

Heidi
11.6.2011

En henkilökohtaisesti usko, että rotu on enää sellaisenaan pelastettavissa. Toivottavasti roturisteytys toimii pidemmän päälle, mikäli sitä aletaan toteuttamaan.

Cavaliereiden rotumääritelmä kirjoitettiin 1920 luvulla. Rotumääritelmän mukaisia cavaliereita on siis jalostettu vasta 90 vuotta. Alle sadassa vuodessa rotu on saatu siihen jamaan, ettei täysin tervettä rodun edustajaa oikeastaan enää löydy (lähes kaikilla kun on se chiari ja kyllä, sekin on sairaus!). Alle sadassa vuodessa geenipooli on kavennettu olemattomaksi, rodulla on liuta perinnöllisiä sairauksia ja ties kuinka moni koira kärsii jo pelkästään chiarimaisen epämuodostuman aiheuttamista oireista, kuten päänsärystä ja migreenistä, joita ihminen ei pysty omin silmin koirasta näkemään.

En usko, että rotu näkee enää toista sataa vuotta, tuskin edes viittäkymmentäkään.

Sirkku
12.6.2011

Puhut asiaa. Olen hyvin pitkälti samaa mieltä. Minusta tilanne, jossa esimerkiksi Chiaria on alettu pitää koiran normaalina ominaisuutena, joka ei vaikuta jalostusvalintoihin, on äärimmäisen hälyttävä. Kai tämä “jalostus” jossain vaiheessa kaatuu omaan mahdottomuuteensa, jos ihmiset eivät aiemmin herää tilanteeseen.

Kommentoi

WP_Big_City