Täällä Topi ja koirakoira!

Posted by Sirk on Toukokuu 08, 2011
Sadun jutut, Haku, Vepe, Toko, Agility

Topin touhuja äidin kertomana:

Topikin on touhuillut kaikenlaista, vaikka raportoinnissa on vakavia puutteita.

Tänään äitienpäivänä Topi pääsi toista kertaa tänä keväänä uimaan. Talviturkin se heitti viikko sitten vappuna hyiseen Pyhäselkään. Tänään teimme ihanassa säässä lenkin Lykynlammen ympäri. Susu ja Viiru vetivät rallia, Mörkö predatoi lammen rannassa, Topi nouti ja nakersi keppejä. Kuten vappuna, Viiru juoksi taas Topin perässä veteen mutta tuli äkkiä takaisin.

Vepeharkat ovat alkaneet kuivaharjoittelulla. Harjoittelu oli niin kuivaa, että edes kumivenettä ei ollut, vaan Miimi kökötti pienellä pyllynalusella. Näin treenattiin vientiä. Siinä ei ollut muuta vikaa kuin että sormet meinasivat lähteä vientiesineen seuraksi Topin kitaan, kun innokas pelastaja ryntäsi viemään köydenpätkää hätää kärsivälle. Tolppien väliin rantautumista harjoiteltiin suksisauvoilla ja damilla. Vaikka damin heitti vinoon, Topi rantautui aina kuitenkin tolppien väliin. Tapahtuisipa näin oikeassakin elämässä.

Hakukausi korkattiin eilen Kyyrönsuontien varressa. Piippausta, volinaa, tollerihuutoa, riuhtomista, jäljestämistä… lopulta pääsimme keskilinjalle radan alkuun. Ehkä olisi aika uskoa, että metsässä ei kannata yrittää tehdä helppoa treeniä varman onnistumisen toivossa. Topin mielestä taas eka ukko oli liian lähellä, niin helpossa paikassa, että ei se ole ukko lainkaan. Siis tolleri kiiruhtaa rulla suussa kakkosukolle ja sieltä porhaltaa keskilinjalle. Enkö olekin taitava! Kun alkuhäsläyksestä selvittiin, treeni sujui mainiosti. Kolme ukkoa löytyi hyvin ja ilmaisut. Kolmosukolla yritin pilata Topin etsinnän luulemalla ukon väärään kuoppaan, mutta Topi selvisi tästäkin häiriöstä.

Myös Viiru aloitti hakukoiran uransa kolmella näkölähdöllä. Kolme oli aika paljon - mutta kun kaikki halusivat olla Viipottajalle ukkoina. Eka ja vika palkkasivat namilla ja keskimmäinen Wubba-leikillä. Ilahduin kovin, kun Viiru leikki niin innokkaasti “vieraan” ihmisen kanssa… Viirulle ei ainakaan tässä vaiheessa tunnu olevan vieraita ihmisiä vaan kaikki saavat pusuja tasapuolisesti. Kolmas maalimies oli miespuolinen. Mietin vähän, arasteleeko Viiru kookasta miesukkoa, mutta ukko totesi että tuskinpa, kun pentu oli juuri hänen sylissään. Viiru lähti loikkimaan metsään hyvin innokkaasti ja hauskaa oli!

Agilityssä Sirkku on opettanut Viirulle putkea ja kentällä viihtymistä ja leikkimistä. Topi on siirtynyt osa-aikaeläkkeelle: tulin fysioterapeutin kanssa siihen tulokseen, että on aika vaihtaa kevyeen hauskanpitoon, medirimoihin ja jättää esim. A:n tekeminen vähemmälle. Yhdet kolmosten kisat jos Topin kanssa kävisi, tuloksesta viis (tai hyl). Muuten vain ylläpidetään molempien mielenvirkeyttä.

Huhtikuun alussa kävimme Topin kanssa täytepaikoilla tosi hyvässä agilitykoulutuksessa, jonka piti Jari Suomalainen. Etukäteen sai lähettää tietoja ja toiveita, ja hän todella paneutui meidänkin kouluttamiseemme. Aika paljon ehtii radalla, kun sijoittuu ja liikkuu oikein. Ohjauksessa ei käytetty muodikkaita kikkailuja vaan varmoja, koirakolle sopivia tapoja… Olimme kyllä vallan epäeduksemme koulutuksessa, ja lisäksi loukkasin polveni lauantain treenissä liian yrittämisen vuoksi. Sunnuntaina teimme vain muutaman esteen pätkiä.

Topi on käynyt muutaman kerran hieronnassa; sillä on ollut kipeänä oikea lapa ja vasen lonkka. Topi on alkanut tykätä hierontaan menemisestä vaikka yrittääkin namien toivossa esittää pelokasta ja vaivautunutta.

Viiru on aloittanut koulunkäynnin koirakoulu Napakan baby-kurssilla. Ensimmäisellä kerralla aiheena oli kontakti, luopuminen ja perusasento. Viirulla tuntuu olevan synnynnäinen kontakti, kuten Susullakin. Tai paljonhan Sirkku opettaa Viirulle salaa, ja Viiru oppii kerrasta.

Viiru on saanut mukavan paljon tavata muita koiria, ja erityisen kivaa on, että siskot asuvat Joensuun seudulla. Topi ja Mörkökin ovat Viirun seurana päässeet lenkkeilemään Nuuskun ja Rapsun kanssa. Mukava porukka!

Monet kysyvät, tuleeko Viirusta agilitykoira tai hakukoira tai tokokoira tai… Minun koulutusasenteellani ja -taidollani Viirusta tulee koirakoira.

9 kommenttia to Täällä Topi ja koirakoira!

Eve
8.5.2011

Viimeinkin täällä on kuulumisia Satun kirjoittamana. Viirusta tulee tietysti superkoira. :) Paljonkos tuo tolppien väli on vepessä? Pitääkö kaikissa liikkeissä rantautua näiden kuuluisten tolppien välimaastoon?

Riitta
9.5.2011

Viiru on niin ylisöpö! Olisin voinut kaapaista sen ilomielin mukaani la :)

Satu
9.5.2011

Eve, hyvä, voinkin sanoa, että Viirusta tulee superkoira! Tolppien väli on n. 5 metriä. Jokaisesta sivuutetusta metristä tulee virhepisteitä -1. Hyvinkin voi ykköstulos kadota näihin metreihin, meillä jopa koko tulos;)

Riitta, on se Viipottaja söpö, toivottavasti säilyy sellaisena!

Amy
10.5.2011

Miten mie en ollut onnitellut teitä tuosta avo-ykkösestä… No, onnea nyt näin myöhäsesti! Tosi hienon näköistä menoa. Ja tuolla yhdessä kirjoituksessa siinä videolla Susu tekee oikein pätevästi ruutureeniä. Tsemppiä voi-reeneihin! :D

Sirkku
10.5.2011

Kiitoskiitos! Ruutu on edennyt ihan kivasti viime viikkoina, vaikka vielähän siinä hurjasti treenattavaa riittää :)

Eve
10.5.2011

Sehän onkin aika kapoinen väli. Onko ohjaaja odottamassa siinä tolppien välissä vai kauempana rannalla?

Satu
10.5.2011

Tolpat ovat vedessä suunnilleen siinä kohti, missä koira saa pohjan tassujensa alle. Ohjaaja ei saa olla vedessä mutta kyllä lähellä vesirajaa. Ohjaaja seisoo koko ajan paikallaan siinä kohtaa, josta on koiran lähettänyt, yleensä keskellä tolppia.

Eve
11.5.2011

No sittenhän tolppien väliin sattuminen ei olekaan mitkään itsestäänselvyys. Olenkin aina miettinyt, että miten se nyt on muka niin vaikeaa saaada koira tulemaan yksien tolppien välistä. ;)

Satu
11.5.2011

Etenkin ylemmissä luokissa tolppien väliin sattuminen on oikeasti haasteellista. Koiran pitäisi pystyä korjaamaan suuntaansa paljonkin samalla, kun esim. vetää venettä. Muutenkin koira saattaa ottaa rannalta jonkin muun kiintopisteen kuin tolpat tai ohjaajan, esim. tuomarin, grillikatoksen tai toisen veneen. Topin mielestä kaikki veneet pitää parkkeerata sievästi vierekkäin. Eli jos rannalla on vene, se saattaa tähdätä sitä kohti.

Kommentoi

WP_Big_City