Topin kesä

Posted by testi on Syyskuu 13, 2009
Haku, Rallytoko, Vepe, Mejä, Toko, Agility

topinkesa1.jpg topinkesa2.jpg

(ensimmäinen kuva © Eve H., kiitos!)

Äiti otti ja ahkeroi kertomuksen Topin kesästä, mikä olikin kiva juttu, kun itse en hirveästi ole Topin touhuja kaiken kansan luettavaksi naputellut.

“Vanha koira oppii uusia temppuja vähintään yhtä hyvin kuin nuori koira.

Topi oppi tänä kesänä vaikka mitä– ja ihmettelee miksei näitä juttuja keksitty jo aiemmin:

• Uusien temppujen lisäksi Topi oppi uuden palkan: kissanruokaa kolmen desin pakasterasiassa.
• Taivas ei vielä seitsemäntenäkään kesänä pudonnut Topin niskaan – elämä, ihmiset ja jopa jotkut toiset koirat ovat oikeastaan mukavia.
• Muuallakin voi olla kuin kotona tai mökillä, osa I: Sen lisäksi että aussieleirillä oli paljon oudon värisiä tollereita – joiden joukossa pystyi olemaan - siellä oli ihanaa tekemistä ja hyvää syötävää. Lisäksi: tarkkakuuloinen tollerikin voi oppia nukkumaan oudossa paikassa, jossa vieraita ihmisiä ja koiria asuu viereisissä huoneissa.
• Muuallakin voi olla kuin kotona tai mökillä, osa II: Koko lauma (paitsi Sointu) lähti Etelä-Suomeen viemään Mörköä eläinsairaala Aistiin tutkittavaksi oikein perinpohjin. Reissulla vierailtiin kummassakin mummolassa. Topi oli oppinut niin rauhalliseksi että se oli vanhojen ihmisten ja rollaattorin kanssa kuin paraskin terapiakoira… meidän entinen arvaamaton Topi! Topi näytti hienoa esimerkkiä myös pikku mölytoosalle, joka sekin käyttäytyi aivan sivistyneesti.
• Taitojen hiominen rally-tokossa on kiinnostavaa – vaikka ohjaaja ei sitä ymmärräkään. Rallyssa saa tehdä temppuja, saa herkkuja – eikä joudu kauas ohjaajasta.
• Topi oppi tuntemaan paljon uusia ihmisiä ja koiria.
• Metsässä voi tehdä muutakin kivaa kuin jäljestää. Joskus metsän siimekseen on piiloutunut ukkoja, joilla on taskut täynnä kissanruokaa ja muita herkkuja. Lisäksi ukot ovat menneet aivan naurettavan helppoihin piiloihin (eikö ne tiedä että tollerilla on huippuvainu!). Joskus ukot ekalla kerralla vain tarjoavat suuhun kangaspatukkaa – vaikka nakkihan se pitäisi olla. Onneksi Topi on jo aiemmin oppinut kantamaan kaikenlaisia turhanpäiväisiä esineitä.
• Muutaman kerran metsästä on pitänyt hakea sinne pudonneita esineitä. Äiti ei voi käsittää, miten Topi on niin taitava, että se on oppinut, milloin pitää etsiä tumppu, milloin ukko ja milloin sorkka.
• Vedessä voi tehdä muutakin kuin noutaa mokkulaa eli maagista käsikranaattia. Vedestä voi noutaa myös köyden, jonka perässä lipuu vene, jossa kököttää kaksi painavaa ihmistä, tai patukan, jossa roikkuu ihminen. Onneksi Topi oppi olevansa vahva ja sitkeä! Topi oppi myös, että joskus veneestä noudetaan rasiallinen kissanruokaa – veneelle tosin pitää uida köydenpätkä suussa. Neljännessä SOVE/ALO-liikkeessä, veneestä hypyssä, ei Topille ollut mitään oppimista – paitsi ehkä malttaminen siksi aikaa, että on soudettu tarpeeksi kauaksi.
• Agilitykentillä ei kesällä juuri tarvinnut hikoilla ja yrittää kömpelön ohjaajan kanssa oppia saksalaisia ja jaakotuksia. Vappuaattona ohjaajan pohje revähti ja sitä paranneltiin kaksi kuukautta, ja sitten koittikin perinteinen agilityvapaa heinäkuu. Loppukesää kohti Topi alkoi taas päästä vauhtiin myös Kuhasalon kentällä ja silloin ilmaantui uusi ohjaajakin hosumaan esteiden väliin.
• Monia uusia asioita Topi on oppinut matkimalla lauman nuorempia koiria – vaikka luulisi, että nuoremmat matkisivat vanhempaa. Topi on yhä enemmän alkanut nauttia omien ihmisten huomiosta ja silityksistä. Eräänä iltana se jopa kysyi, saisiko se hypätä sohvalle ja sitten se köllötteli siinä tyytyväisenä vieressä. Mörkölle, Susulle ja muille “tavallisille” koirille tämän on ihan tavallista, mutta Topilta aivan ennenkuulumatonta ja ihmeellistä. Aussieleirillä se jopa nuolaisi Sirkkua Susun esimerkin innoittamana. Susu ja Mörkö ovat tehneet Topin elämästä paljon mukavampaa.
• Topi oppi leikkimään toisen koiran kanssa. Susulla ja Topilla on leikki, jossa Susu anastaa Topilta pallon ja Topi ajaa Susua takaa… Lopulta Susu antaa Topille pallon ja sama ralli alkaa uudestaan.

Mitä Topi ei oppinut
• Etenemään MEJÄ-kokeessa koko jälkeä hukatta. Sattumusten vuoksi Topi pääsi osallistumaan vain yhteen kokeeseen alkukesästä. Siellä Topi esitti innokasta ja tarkkaa jäljestystä – ja teki kaksi hukkaa. Treenijäljet sujuivat yleensä hienosti, varsinkin viimeisin, jonka jouduimme rämpimään ilman minkäänlaisia merkkejä, koska joku onttolalainen taisi olla pyykkipinnojen tarpeessa.”

Muutenkin meille kuuluu oikein hyvää. Susu suorittaa jo oikein pätevästi lyhyitä radanpätkiä agissa, on huippuinnoissaan tokosta (piip-piip, vuh, mrrou, hau!), etsii innokkaasti ukkoja metsän siimeksestä ja touhottaa muutenkin entiseen malliin. Mörkö puuhastelee monenlaisten harrastusten parissa eikä kipuja tunnu olevan. Poika on vallan pirteä ja iloinen. Topi painaltaa menemään muun joukon jatkona ja onpa siitä kuoriutunut oikea sylikoira, joka saatetaan nykyään tavata jopa sängyltä lepäämässä. Huh!

1 kommentti to Topin kesä

location salle
18.12.2010

This website is awesome. I constantly come across something new & different right here. Thank you for that data.

Kommentoi

WP_Big_City